Slim Zonnen

WEES SLIM, SMEER JE IN!

Zonlicht maakt ons blij, helpt tegen depressie en geeft energie! Onder invloed van ultraviolette straling maken we vitamine D aan. Die vitamine D zorgt voor sterke botten en spieren én heeft een positief effect op ons gemoed en onze bloeddruk.
Jammer genoeg is niet alles goud wat blinkt onder die zalige zon. UV-stralen kunnen onze huid onherstelbaar beschadigen.
Dat de huid van jonge kinderen kwetsbaar is in de zon is algemeen geweten, maar ook senioren zijn een kwetsbare groep. Met de jaren wordt onze huid steeds dunner en ook kwetsbaarder, dat maakt een goede bescherming van levensbelang.


UV-INDEX

De uv-index geeft het effect van de sterkte van de zonnestraling op de onbeschermde huid weer.
De UV-index krijgt een waarde van 0 (lage UV-intensiteit, de huid verbrandt langzaam) tot 11+ (extreem hoge UV-intensiteit, de huid verbrandt bijna onmiddellijk). Als dit cijfer gelijk is aan of hoger is dan 3 is het belangrijk om je voldoende in te smeren. Hierdoor bescherm je jezelf tegen de schadelijke UV-straling en kan je zonnebrand vermijden. Zelfs op momenten wanneer de zon op het eerste zicht niet fel lijkt te schijnen, kan je brandwonden oplopen. 

UV-index raadplegen via je smartphone

Wil je weten welke waarde de UV-index vandaag heeft?
Download dan snel de UV-index applicatie op je smartphone.


ZONNETIPS

Smeer je rijkelijk en regelmatig in met waterbestendige zonnecrème. 20 à 30 minuten voor je gaat zonnen.

Vermijd de zon op de heetste uren van de dag (tss 11u en 15u).

Draag beschermende kledij, een zonnebril en een zonnehoedje.

Drink voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag).


OPGEPAST me polyester kledij

Een 100% polyester shirt kan verschillende effecten hebben op de huid wanneer het wordt blootgesteld aan hete temperaturen, felle zon en water. Ten eerste kan het materiaal de huid minder goed laten ademen, wat kan resulteren in hitte-uitslag en oververhitting. Daarnaast kan de combinatie van polyester en zonlicht leiden tot onverwachte huidirritaties, roodheid, allergische reacties en zelfs brandwonden. Lees meer


Hoe snel verbrandt jouw huid?

Met een simpele berekening kun je nagaan hoe snel je huid zal verbranden. Je deelt de score van je huidtype door de UV-index, en zo kom je aan een schatting van hoe lang het duurt voor je een rode huid krijgt en dus zonnebrand.

Voorbeeld: Bij UV-index 7

  • Huidtype 1: 60 punten / 7 UV-index = 9 minuten
  • Huidtype 2: 100 punten / 7 UV-index = 14 minuten
  • Huidtype 3: 300 punten / 7 UV-index = 43 minuten
  • Huidtype 4: 400 punten / 7 UV-index = 57 minuten

En wat als je een litteken hebt?

Een recent litteken moet je de eerste maanden extra beschermen tegen de zon. Dat geldt zeker voor grotere littekens na een ongeval, een brandwonde of een operatie. Geïrriteerde huid is namelijk veel gevoeliger voor UV-straling dan normale huid. Hierdoor kan het litteken er hetzij donkerder, hetzij lichter gaan uitzien. Het risico is vooral esthetisch van aard, de genezing zelf zal er niet onder lijden. Maar de sterke verkleuring door de zon kan wel maanden aanslepen. In het slechtste geval kan er zelfs een blijvende verkleuring optreden.
Hoe recenter het litteken, hoe meer je het moet beschermen. Tijdens de eerste maand, en zolang het litteken sterk gekleurd is (rood of donkerroze), is het aan te raden om elke blootstelling aan de zon te vermijden. Dit kan door het litteken te bedekken met een verband, kleefpleisters of kleding. Vanaf de tweede maand of zodra het litteken lichtroze verkleurd en nog nauwelijks zichtbaar is, kan je wel in de zon. Gebruik dan op en rond het litteken een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (50+). Breng minstens om de twee uur opnieuw zonnecrème aan, zeker na het zwemmen, baden, heftig zweten of afdrogen.
Na drie tot vier maanden wordt zonnen minder problematisch, al speelt het huidtype nog wel een rol. Hoe lichter je huid, hoe langer je moet oppassen.


Maar soms kan het wel eens fout lopen!

Je zit gezellig op een terrasje en plots stel je vast dat je verbrand bent. Dit overkomt ieder van ons. Belangrijk is dat je dan ook weet wat te doen.


EERSTE HULP BIJ ZONNEBRAND

Neem een koele douche bij lichte zonnebrand.

Smeer je enkele keren per dag in met een hydraterende crème.

Bij ernstige zonnebrand contacteer je de huisarts.

Bij extreme zonnebrand contacteer je de hulpdiensten.


Jeuk door zonnebrand kan erg vervelend zijn. Hieronder enkele tips die kunnen helpen om de jeuk te verlichten:

  • Koelen
    Breng een koud kompres of een koud, vochtig washandje aan op het verbrande gebied. Dit kan de jeuk verminderen en ook verlichting bieden.
  • Hydratatie
    Breng een vochtinbrengende crème aan op de verbrande huid om het vochtgehalte te herstellen. Kies een product dat aloë vera bevat, omdat dit kan helpen om de huid te kalmeren.
  • Blijf gehydrateerd
    Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Zonnebrand kan de huid uitdrogen en de jeuk verergeren.
  • Vermijd krabben
    Hoewel het verleidelijk kan zijn om te krabben, moet je proberen dit te vermijden. Krabben kan de huid verder beschadigen en infecties veroorzaken
  • Pijnstillers
    Pijnstillers zoals ibuprofen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen, wat op zijn beurt de jeuk kan verminderen. Vraag altijd raad aan je arts of apotheker.

Als de jeuk aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam een arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.


VEILIGE VAKANTIE

Hou je vakantie brandveilig. Brandveiligheid is niet alleen thuis belangrijk, maar ook op vakantie. Maak je caravan voor je vertrek brandveilig en bekijk de richtlijnen bij brand van de camping bij aankomst. Zo kan je genieten  van een zorgeloze én brandveilige vakantie.
Meer tips: LeefBrandveilig.be

VEILIG BARBECUËEN

Bij mooi weer steek je graag de barbecue aan, maar doe je dat op een veilige manier? Veilig barbecueën begint bij een goede voorbereiding. Hier vind je tips om zonder gevaar te genieten van jouw bakfeest. Niet iedereen heeft immers een brandweerman in huis.
Meer tips: veiligbarbecuen.be


BRANDVEILIG OP VAKANTIE

Ga zorgeloos op vakantie.
Bestel vandaag je brandveilig vakantiepakket en ontvang één van de leuke gadgets* (petje, frisbee of zonnebril). 32,50 euro
*1 willekeurig gadget per pakket


Maak het verschil
Maak het verschil
voor mensen met brandwonden

Meer info: Peter Van Rossum – Oscare vzw +32478654403